Αξιοθέατα

Φανταστικοί προορισμοί για να ανακαλύψετε

Αξιοθέατα

Η Πορτάρα της Νάξου

Το πιο διάσημο από τα αξιοθέατα της Νάξου

Η Πορτάρα Νάξου, διάσημη και μοναδική σε όλον τον κόσμο, αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα σαγηνευτικό και άλυτο μυστήριο, γύρω από την οποία έχουν γραφτεί και λεχθεί πάρα πολλά. Πρόκειται για τη μεγάλη μαρμάρινη πύλη που στέκεται ψηλά στη νησίδα Παλάτια, η οποία σήμερα είναι ενωμένη με τη Χώρα της Νάξου και ασφαλώς είναι το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο του πανέμορφου νησιού, η αγαπημένη στάση όλων των τουριστών για να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα.

Είναι δε το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κάθε ταξιδιώτης φτάνοντας με το πλοίο στη Νάξο και σίγουρα ένα από τα θεάματα που δεν θα ξεχάσει ποτέ του φεύγοντας από αυτήν. Εντυπωσιακή τόσο για το μέγεθος όσο και την κατασκευή της, μοιάζει να στέκεται στην αιωνιότητα και να οδηγεί παντού και πουθενά. Μια πόρτα «αίνιγμα», μια πόρτα του ηλίου που έχει διχάσει επιστήμονες, ερευνητές, αρχαιολόγους αλλά και απλούς επισκέπτες ως προς τη σημασία και τον ρόλο της.

Οι «γίγαντες» της Νάξου

Ή αλλιώς κούροι.

Οι περίφημοι κούροι, τα θεαματικά γλυπτά του νησιού, αποτελούν έναν σημαντικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες του. Εντοπίζονται σε τρεις τοποθεσίες: ο μεγαλύτερος βρίσκεται κοντά στον Απόλλωνα και οι άλλοι δύο στις τοποθεσίες Μέλανες και Φλεριό. Οι Κούροι της Νάξου δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, γι’ αυτό και έχουν μείνει ακριβώς στις τοποθεσίες που ξεκίνησαν να σμιλεύονται.

Σπήλαιο του Ζα

Το μοναδικό φυσικό αξιοθέατο της Νάξου

Έχετε διάθεση για… εξερεύνηση; Τότε αξίζει να επισκεφθείτε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ναξιώτικης υπαίθρου, το σπήλαιο του Ζα στο χωριό Φιλώτι της Νάξου. Το σπήλαιο, που βρίσκεται στα 600 μ. ύψος, είναι αφιερωμένο στο Δία και κοσμείται με σπάνια σταλαγμιτικά συμπλέγματα. Για να το προσεγγίσετε θα πρέπει να ξεκινήσετε από το χωριό Φιλώτι, ακολουθώντας την αντίστοιχη σήμανση.

Το εντυπωσιακό Κάστρο στη Χώρα Νάξου

Το Κάστρο

Η Χώρα της Νάξου αποτελεί και μία από τις πιο σημαντικές μεσαιωνικές καστροπολιτείες της χώρας μας. Το Κάστρο που δεσπόζει στη Χώρα κατασκευάστηκε τον 13 μ.Χ. αιώνα από το Μάρκο Σανούδο, Ενετό αποικιοκράτη του νησιού. Σήμερα, αποτελείται κυρίως από αρχοντικά τα οποία στην πλειοψηφία τους κατοικούνται από απόγονους των Ενετών. Στα σοκάκια του είναι διάσπαρτα καταστήματα κάθε είδους, ταβέρνες και γραφικά καφέ.

Αμέτρητες παραλίες για να εξερευνήσετε

Από την παραλία της Αγίας Άννας , την πλάκα, την μικρή βίγλα μεχρί τις απομακρυσμένες παραλιες του αλυκού και της αγιασσό.

Οι παραλίες στη Νάξο είναι τόσο πολλές που δυσκολευόμαστε να επιλέξουμε τις καλύτερες. Η μορφολογία και η έκταση του νησιού δημιουργούν πολλές παραλίες μικρές ή μεγαλύτερες που άλλες είναι οργανωμένες και άλλες όχι. Παρά την τουριστική ανάπτυξη η Νάξος είναι αρκετά μεγάλη για να απορροφήσει την ροή των επισκεπτών χωρίς να χάσει το χαρακτήρα της.


elΕλληνικά